Kupilka päivä 2024

Kupilka päivä 2024


 

Viime viikon keskiviikkona, toukokuun 22. päivä meillä oli hieman tavallisesta poikkea työpäivä, kun vietimme vuosittaista Kupilka päivää yhdessä Kontiolahden Kirkonkylän iltapäiväkerholaisten kanssa.

Vuosi sitten aloitimme perinteen viettää vuosittaista Kupilka päivää. Ajankohdaksi päivälle valikoitu toukokuun 22. päivä, jolloin vietetään myös kansainvälistä luonnonmonimuotoisuuden päivää. Päivän tarkoituksena on juhlistaa luontoa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia, mutta myös muistuttaa ihmisen velvollisuuksista ympäröivää luontoa kohtaan.

Ensimmäistä Kupilka päivää vietimme kaksipäiväisesti Ollilan tuvalla Ylämyllyllä ruokaa laittaen, erä- ja luontotaitoja oppien ja hyvästä ilmasta nauttien. Saimme vieraiksemme eräalan asiantuntijoita meiltä ja maailmalta.

Pyytikota ja Hiekkaniemi tarjosivat upeat puitteet toimintapäivälle tänä vuonna.

Tänä vuonna halusimme Kupilka päivän nimissä vaikuttaa paikallisesti ja antaa jotakin pientä ympäröivälle yhteisölle. Tämän myötä päätimme järjestää luontokasvatuspäivän kontiolahtelaiselle iltapäiväkerhoryhmälle Pyytivaaran Pyytikodalla tutustuen ja oppien yhdessä jokaisenoikeuksista ja luonnossa liikkumisesta, eväitä unohtamatta.

Kupilka päivä valkeni kauniina ja aurinkoisena, kun suuntasimme valmistelemaan päivää Pyytikodalle aamu kymmenen aikaan. Vieraamme, eli Kontiolahden 4H-iltapäiväkerholaiset saapuivat paikalle kello 13 yhteisellä bussikyydillä. Tunnelma oli kuuleman mukaan jo ennen lähtöä odottava ja innokas.

Jokaisenoikeudet tulivat tutuiksi yhdessä keskustellen ja leikkien.

Aloitimme iltapäivän toisiimme tutustuen ja päivän kulusta kertoen. Tämän jälkeen siirryimme uimarannan läheisyydessä olevalle laavulle ja keskustelimme yhdessä jokaisenoikeuksista. Keskustelutuokion tulokset testattiin leikin avulla. Lasten piti osata juosta oikean puun luokse sen perusteella, oliko sanottu väite totta vai ei. Leikki karisteli viimeisetkin jännityksen rippeet ja lapsiin saatiin sopivasti vauhtia.

Unelmien kyliä rakentaessa opittiin siitä, mitä luonnosta saa jokaisenoikeuksien nojalla kerätä.

Tutustuttuamme jokaisenoikeuksiin jakauduimme kolmeen pienryhmään ja lähdimme kiertämään toimintapisteitä. Ensimmäisellä pisteellä lapset pääsivät rakentamaan yhdessä Kontiolahden 4H-yhdistyksen nuorten kanssa unelmiensa kylät metsästä löytyvien tarvikkeiden avulla. Lopputulokset olivat upeita ja erilaisiin rakennusratkaisuihin oli käytetty monipuolisesti mielikuvitusta.

Eetun johdolla opittiin leirinuotiolla turvallisesta tulen käsittelystä ja suunniteltiin unelmien Kupilka-kupit.

Unelmien kylän jälkeen ryhmä siirtyi Eetun seuraan leirinuotiolle kuuntelemaan ja keskutelemaan turvallisesta tulen käsittelystä. Tärkeimpänä sääntönä opittiin ettei tulta saa tehdä koskaan yksin ilman aikuisen seuraa, eikä jättää ilman valvontaa. Nuotiolla ehdittiin suunnitella vielä jokaisen oma unelmien Kupilka-kuppi.
 

Saaga-hiisi oli piilottanut lapsia varten pieniä tehtäviä ympäri Hiekkaniemen metsiä. Tehtävien avulla Saaga halusi opettaa lapsia kiinnittämään huomiota ympärillä oleviin luonnon ihmeisiin ja nauttimaan luonnosta kaikilla aisteilla.

Viimeisenä ja monen lapsen mielestä jännittävimpänä rastina oli aarteenmetsästys. Saaga, Pyytivaaralla asuva nuori 600-vuotias hiisi oli jättänyt lapsille kirjeen ja tehtäviä ympäri Pyytikodan metsää. Kova työ ja kartanlukutaidot palkittiin ja jokainen lapsi sai oman oranssin Kupilka-huivin. Huivi toimii niin lämmikkeenä, aurinkosuojana, kuin tarvittaessa merkkinä metsässä kirkkaan värinsä ansiosta.

Kaikki maistuu paremmalta aina ulkona, ja niin oli tälläkin kertaa. Tikkupulla oli monelle iltapäivään osallistuneelle aivan uusi herkku.

Rastitehtävien myötä päästiin siirtymään päivän tärkeimpään osioon, eli eväiden syömiseen. Pyytikota tarjosi upeat tilat meille ja jokaiselle maistui nuotiolla paistettu makkara ja sämpylä. Jälkiruuaksi paistoimme tikkupullaa, joka nautittiin mansikka- ja vadelmahillon kera. Palan painikkeeksi juotiin lämmintä kaakaota ja mehua uusista, omista Kupilka päivä 2024 - kupeista.

Päivä oli upea ja antoisa niin Kupilka-tiimille, kuin palautteen perusteella myös vieraana olleille iltapäiväkerhon lapsille ja ohjaajille. Kiitos jokaiselle mukana olleelle, ja erityisesti Kontiolahden 4H-yhdistykselle ♥