Juuret ja design

PARAS KAVERINI KUPILKA

Eräänä päivänä nuotiolla isoisä ojensi kuppini ja sanoi: ”Kupilka on vanha nimi, tulee aikojen takaa. Jo muinoin nautittiin nuotiolla pienistä kupeista milloin kuumia, milloin muita makoisia juomia. Illan tullen kupponen, oma Kupilka oli kuin paras ystävä, jolla oli aikaa kuunnella…kuin järven aalloilla ja metsän puilla”.

ENSIN OLI KUPPI

Kupilkan muotoilun juuret ulottuvat syvälle historiaan. Vuonna 1775 mies nimeltä Kuisma valmisti alkoholipitoisia juomia. Näiden juomien testaamista varten Kuisma vuoli viinan maistelukupin isoisiensä jakaman tiedon ja taidon pohjalta. Kuppi sai myöhemmin lempinimen Harakkakuppi. Tuo kuppi on ensimmäinen todistetusti kupilkamainen kuppi ja on sittemmin museoitu.

200 vuotta myöhemmin oli perhe, joka oli kerryttänyt kokemusta kuppien ja kulhojen valmistamisesta jo 25 vuoden ajan. Perhe halusi perustaa yrityksen, joka toimisi eettisesti ja ympäristöystävällisesti, minkä lisäksi heillä oli unelma jättää taakseen pääkaupunkiseudun kiireet ja vilskeet ja asua keskellä metsiä, järviä ja suuria lumikinoksia.

Vuonna 1996 tehtiinkin päätös muuttaa pääkaupunkiseudulta Itä-Suomeen. Kodin viereen kauniille Kontiolahden Pyytivaaralle rakentui myös tehdas. Tuolloin 1990-luvulla olivat vihreät arvot vielä poikkeuksellisia ja tämän vuoksi yrityksestä tuli Suomen, ellei koko maailman ensimmäinen loppukäyttäjä yritys, joka käytti tuotannossaan ekosähköä.

Saman aikaisesti Puugiassa, Joensuussa aivan Kontiolahden naapurissa sijaitsevassa puukeskuksessa kehitettiin kokonaan uudenlaisia materiaaleja, Kareline®-luonnonkuitukomposiitteja. Materiaalin kehityksen aikana toisiinsa tutustuivat teollinen muotoilija Heikki Koivurova ja innovaattori Kari Kuisma.

Vuonna 2003 Koivurova ja Kuisma loivat tuotteen nimeltä Kupilka 21, joka valmistettiin Kareline-luonnonkuitukomposiitista hyödyntäen Kuisman esi-isän valmistaman Harakkakupin muotoilua. Tuo juoma-astia, josta nyt voidaan puhua jo klassikkona, aloitti Kupilkan tarinan reilu 20 vuotta sitten.

Pyytivaaralainen perheyritys aloitti vuonna 2011 Kareline-luonnonkuitukomposiittien tuottamisen. Muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 2014 myös Kupilka-tuotteiden valmistus siirtyi Pyytivaaralle ja perheyrityksellä oli käsissään mieletön kaksikko. Sekä materiaali, että tuotteet sopivat yhteen yrityksen vihreiden arvojen kanssa.

Nykyään tuo Harakkakupista innoituksen saanut Kupilka on muotoutunut enimmäkseen kahvin ja teen juontiin, mutta aina silloin tällöin sitä käytetään vielä alkuperäistarkoituksessaan. Loppujen lopuksi lempikuppimme täyttää nyt, niin kuin ennenkin ja tulevaisuudessa, sillä mitä arvostamme eniten.

DESIGN

HEIKKI KOIVUROVA

Kupilka-astioiden ja -puukkojen pääsuunnittelija on teollinen muotoilija Heikki Koivurova. Koivurova on tunnettu maanläheisestä asenteestaan ja kauniista, mutta käytännöllisestä muotoilusta. Lapista kotoisin oleva muotoilija asuu nykyään Pohjois-Karjalassa, missä Kupilka-nimenkin juuret ovat. Kupilka-tuotteita yhdistävät suomalaiset perinteet, uusin teknologia ja parhaat materiaalit. Laadusta tinkimättömän, toiminnallisen ja kauniin tuotteen luominen on suunnittelun lähtökohdat. Yksin tai yhdessä, Kupilka tuo palan pohjoista kotimaisuutta ruokailuhetkiin.

KUPILKA MATERIAALIT

Kupilkan oma Kareline® luonnonkuitukomposiitti: lujitemateriaalina on ympäristöystävällinen havusellukuitu ja sideaineena elintarvikekäyttöön hyväksytty kestomuovi (seossuhde1:1). 

Tästä materiaalista valmistetut tuotteet patinoituvat kauniisti menettämättä laatuaan. Kareline® luonnonkuitukomposiitti sai alkunsa puuteknologiakeskus Puugiassa Joensuussa.

Puukkojen terät: Laurin Metallin ruostumaton teräs W.-NR.4110 (X55 CrMo 14), 57-58 HRC

Tuluksien ferrocerium EU:sta, raapaisurauta Suomesta metalliteollisuuden sivutuotteena, pinnan värissä voi olla vaihtelua

Poronnahkanauha: Poronnahka on ainutlaatuisen pehmeää, ohutta ja kestävää. Sitä pidetään eettisenä vaihtoehtona, sillä poro elää suurimman osan elämästään vapaana ja nahkaa saadaan ruoantuotannon sivutuotteena

Kartonkipakkaukset: Sertifioiduista metsistä tuotettu uusiopahvi

Vaneriset lahjalaatikot: Paikallisen Kolo Design Oy:n valmistamia laadukkaita, ekologisia ja oivaltavia lahjapakkauksia kotimaisesta koivuvanerista. Patentoidut liitosmenetelmät mahdollistavat pakkausten kokoamisen ilman liimaa, ruuveja tai työkaluja

 

KUPILKAN ERITYISOMINAISUUDET

Kupilka vertailu kaavio

Elinkaaren lopuksi tuotteet voidaan palauttaa muovinkierrätyskeskuksiin, polttaa lämpöenergiaksi uunissa tai jauhaa uudelleen käyttöön. Kupilka® täyttää EU-vaatimukset No 10/2011 ja 1935/2004/EC §3.